Compagnie Grolle

Onder vuur
12, 13 en 14 mei 2006

In het weekend van 13 en 14 mei heeft de Compagnie Grolle haar kampement opgeslagen bij Erve Kots. Zaterdagmiddag werden twee fietsroutes gepresenteerd, een voor volwassenen (80-jarige oorlog fietsroute)en een voor kinderen (Onder vuur). Daarnaast werd het eerste exemplaar van het boek 'Onder vuur' van kinderboekenschrijver Arend van Dam overhandigd aan wethouder Frank van gemeente Oost Gelre.
Het werd een weekend vol spektakel waarbij ook Bregje en Harmen, de hoofdrolspelers van het boek en de fietsroute, van de partij waren.

(klik op een foto voor een uitvergroting)


De rust van het kampement in de avond en vroege morgen.


stilte voor de storm


De Staatse troepen op zoek naar spionnen. Ook wethouder Gerrits wordt verdacht.


Confrontatie Staatse en Spaanse troepen. De vader van Bregje wordt gevangen genomen.


Het eerste (of het laatste?) exemplaar van 'Onder vuur' van
schrijver Arend van Dam is voor wethouder Frank.


Bregje en Harmen kunnen al weer lachen.


Na een heftige middag smaakt de soep weer goed!


foto's : Henk Hubers, Peter Kruk, Ellie Wout, Barbara Nijs en Godfried Nijs


Uit de Gelderlander van 15 mei 2006:


Met Bregje de Tachtigjarige Oorlog beleven

Door WILLEMIEN WEERMAN

LIEVELDE - Verbaasde gezichten op het terras van Erve Kots in Lievelde toen plotseling soldaten met antieke geweren opdoken. Het was de opmaat voor de presentatie van een nieuwe kinderfietsroute over de Tachtigjarige Oorlog.


Bregje, gespeeld door Silke Jansen uit Lichtenvoorde, nam de toeschouwers
mee naar de oorlog waar ze op zoek was naar haar vader. Foto: Theo Kock

Met tromgeroffel en geschreeuw werd het gemoedelijke tafereel zaterdag op het terras verstoord. „Jij daar“, riep een van soldaten in traditionele kledij uit de zeventiende eeuw. „Jij, met die neus.“ Toen bleek dat de man toch echt niet verdacht was, vertrokken de soldaten van prins Frederik Hendrik weer. De toeschouwers waanden zich terug in de tijd. Vooral toen het meisje Bregje opdook en hijgend vertelde dat ze helemaal uit Deventer was komen lopen. „Ik ben op zoek naar mijn vader“, zei ze. „Ze zeggen dat hij een verrader is maar ik ga hem zoeken.“ Het was een passage over dit meisje in het journaal van Nicolaes van Wassenaer dat leidde tot de fietsroute en het boek met de gelijknamige titel ‘Onder Vuur’. De Groenlose amateur-historicus Joep van der Pluijm vond de passage waarin melding werd gemaakt van een meisje dat bij de stadswallen in Groenlo wordt opgepakt. Ze is op zoek naar haar vader die soldaat is en overgelopen is naar de Spanjaarden. Ze wordt naar de prins gebracht die vraagt om haar vader naar hem toe te lokken. „In die tijd werden overlopers direct opgehangen“, zegt Van der Pluijm. „Maar de prins beloofde aan het meisje hem te sparen. Ze wil die belofte zwart op wit maar de prins zegt: ‘Mijn woord is mijn schrift’. Met deze gegevens ging (kinder)boekenschrijver Arend van Dam aan de slag wat resulteerde in een spannend historisch jeugdboek over de avonturen van Bregje en Harmen die op zoek gaan naar de vader van Bregje.

De kinderfietsroute is gebaseerd op het boek en start bij Marveld Recreatie in Groenlo waar de routeboekjes ook te verkrijgen zijn. Er hoort een rugzakje bij met wat attributen om onderweg spelletjes te doen zoals granaat werpen en de schans zoeken waarbij tekst en uitleg in het routeboekje wordt gegeven. De route is bedoeld voor kinderen van negen tot en met twaalf jaar en voert over 24 kilometer langs historisch belangrijke plekken uit de Tachtigjare Oorlog. Hoe het er in die tijd aan toeging was zaterdag in Erve Kots te zien tijdens een show van de compagnie Grolle waarin ook Bregje en Harmen figureerden.